четвртак, 24. март 2011.

Међународни дан борбе против туберкулозе

Међународни дан борбе против туберкулозе (енгл. World Tuberculosis Day) је дан који обележава Светска здравствена организација. Овај дан се обележава 24. марта.
Светска здравствена организација прогласила је 24. март Међународним даном борбе против туберкулозе како би упозорила на важност превенције те болести, од које у свету годишње умире између три и четири милиона људи
Крајем 19. века од туберкулозе је умирао сваки седми становник Сједињених Америчких Држава и Европе. А онда, 24. марта 1882. године др Роберт Кох је објавио своје откриће: бацил туберкулозе. У то време, ово је представљало најзначајнији корак у контроли епидемије и сузбијању ове тада веома смртоносне болести.
Сто година касније, 1982. године Светска здравствена организација (СЗО) и Међународна унија за борбу против туберкулозе и других плућних болести (IUATLD) обележиле су први пут Светски дан борбе против туберкулозе. Ово је имало за циљ да подигне ниво знања становништва о здравственим и економским последицама туберкулозе.

Нема коментара:

Постави коментар